miercuri, 25 mai 2011

Despre caini


Boxer

Boxer-ii sunt caini foarte prietenosi, putandu-se bucura atat de tare incat isi misca intreg bazinul cand dau din coada. Renumit in Statele Unite inca din anii 40, Boxer-ul este un caine de casa excelent care si-a primit numele de la obiceiul lui de a fi un luptator, stand pe membrele din spate si boxand cu labele din fata.



Istoricul si originea

Exista cateva teorii cu privire la originea boxer-ului. Una dintre teorii, emisa in anii 1800, sustinea ca Boxer-ul a fost creat in Germania, in urma incrucisarii dintre un caine tip mastiff, Bullenbeisser, si bulldog-ul englez. Unul dintre primele exemplare de Boxer a fost Blanka, un Boxer in totalitate alb. Considerata un caine esential in dezvoltarea rasei, Blanka a dat nastere la numerosi pui. Una dintre fiicele sale, Meta von der Passage a devenit un membru important in pedigree-ul Boxer-ului. Se considera ca aproape toti Boxer-ii ar proveni din Meta.

O alta teorie nu este la fel de credibila. Ea sustine ca Boxer-ul ar fi o rasa de caini mult mai veche, care ar proveni din caini de lupta tibetani. Indiferent de originea lor, Boxer-ul este un caine utilitar si a fost una dintre primele rase, in Germania, antrenate pentru a efectua activitati in cadrul serviciului de politie. Curajul si vitejia lor i-au facut sa devina caini mesageri pe campurile de lupta in timpul primului si celui de-al doilea razboi mondial.
Recunoscut prima data de catre American Kennel Club in 1904, Boxer-ul nu a avut succes in randurile familiilor americane pana in anii `40.

Aspectul exterior si dimensiunile

Boxer-ul este un caine de talie medie, cu un corp patratos, dar cu o alura ce exprima noblete. El este o combinatie de putere si agilitate cu eleganta si stil. Rasa are un spate scurt, membre puternice si un bot scurt si patratos cu maxilarul inferioar iesit in afara si cu cute faciale. Muschii acestui caine sunt bine dezvoltati, fermi si bine evidentiati sub pielea intinsa.
Majoritatea Boxer-ilor din Statele Unite au cozile amputate si urechile clupate, dar in unele tari, aceste operatii estetice sunt interzise.Blana sa este scurta, lucioasa, neteda si aderenta la piele. Poate fi dungata, cafenie sau bruna, cu sau fara pete albe. Boxer-ii complet albi nu sunt foarte frecvent intalniti deoarece crescatorii, in general, ii elimina din cadrul programelor de reproducere datorita predispozitiei lor crescute la surditate.    Boxer-ul adult are o inaltime la nivelul greabanului de 56-63 cm la mascul si de 53-61 cm la femela. Greutatea corporala variaza in functie de sex, fiind de 27-32 kg la mascul si de 24-29 kg la femela.

Personalitatea

Boxerul este un caine precaut si atent cu strainii, dar curios si isi va etala curajul neinfricat daca se simte amenintat. Boxer-ii se pot adapta aproape oricarui mediu de viata, atata timp cat sunt in compania oamenilor.Boxer-ii sunt caini foarte inteligenti, dar pot fi si violenti si de nestapanit. Din acest motiv, dresajul de supunere este obligatoriu. Boxer-ului ii place antrenamentul si va invata rapid. Unele exemplare, bine educate si dresate, au fost utilizate pentru insotirea persoanelor cu diferite handicapuri, la fel de bine ca si pentru paza.

Relatiile cu familia si casa

Boxer-ul este un caine prietenoas, devotat familiei sale. Caracterul sau este in primul rand jucausi, si mai apoi rabdator cu copiii. Este tolerant vis-a-vis de poznele acestora si adora sa se joace. Boxer-ul este un protector nativ si, daca este dresat, poate fi un bun caine de paza si protectie. Fara o educatie adecvata, unii Boxer-i au tendinta de a fi prea prietenosi, preferand mai degraba sa linga sau sa se joace cu intrusul decat sa fie prudent si rezervat cu acesta.

Aspecte particulare

Cainii boxer nu necesita o ingrijire speciala, dar necesita un antrenament consistent si consecvent. Blana sa scurta necesita o minima de ingrijire. Desi, sunt animale de companie excelente, cainii din rasa Boxer au tendinta de a se lupta intre ei, in special daca celalalt Boxer este de acelasi sex. Cea mai mare problema in ceea ce-i priveste pe Boxer-i este frecventa crescuta a cancerului in comparatie cu alti caini de  rasa.

Boli si afectiuni curente

este o afectiune brusca ce pune in pericol viata cainelui, asociata umplerii stomacului cu aer si torsionarii acestuia. Epilepsia este o afectiune a sistemului nervos care se dezvolta intre varsta de 2-5 ani. Discopatia intervertebrala este o afectiune ce implica discurile vertebrale situate intre vertebre. Cainii afectati prezinta durere. In cazuri grave, severe se poate produce paralizia membrelor posterioare. Dilatatia cardiaca este o afectiune cardiaca care are ca rezultat marirea, subtierea muschiului cardiac ce formeaza peretii inimii.Mastocitoamele sunt tumori maligne care se pot dezvolta atat la nivelul pielii, cat si in organele interne.In plus, desi acestea nu apar foarte frecvent, urmatoarele afectiuni au fost de asemenea, relatate:Hiperadrenocorticismul este o tulburare care afecteaza glandele adrenale (suprarenale). Cand sunt supraactive, glandele adrenale secreta in exces cortizol, producand starea de boala. Criptorhidismul este o tulburare manifestata prin lipsa migrarii unuia sau a ambelor testicule in scrot. Hipotiroidismul apare atunci cand glanda tiroida nu functioneaza adecvat. In lipsa unei cantitati suficiente de hormon tiroidian, imbolnavirea se poate produce. Axonopatia progresiva este o boala degenerativa a sistemului nervos, care multumita eforturilor crescatorilor de Boxer, este astazi, rara.    Cainii Boxer este predispusi diferitelor tumori si cancere, afectiunii oculare cherry eye, demodecieiatopieiacneeisurditatii si incontinentei urinare.Durata medie de viata a Boxer-ului este de 9-10 ani.

Bull Terrier



Descriere: Cainii Bull Terrier sunt musculosi, bine claditi, cu un centru de greutate coborat ceea ce-i face sa se tina foarte bine pe picioare in cazul unei confruntari. Corpul acestuia este rotund si cu un spate scurt. Capul este lung si puternic, de forma ovala, aproape plat in partea sa superioara, cu o inclinatie uniforma pana la nivelul nasului cu nici o oprire (practic nu are un stop cranio nazal ca majoritatea raselor de caini ceea ce il face unic si foarte usor de recunoscut pe strada.....sau nu).

Nasul unui Bull Terrier este de culoare neagra, ochii sunt migdalati si mici (ochii de marime redusa la astfel de rase reprezinta practic o adaptare prin incrucisari voite. Imaginati-va daca un caine Bull Terrier ar avea ochii exoftalmici ca un Pekinez, ce s-ar intampla intr-o confruntare cu un alt caine - practic adversarul i-ar putea agata foarte usor ochiul si i l-ar scoate afara din orbita. Sa nu uitam ca sunt multi Pekinezi care intr-o confruntare cu un motan mai solid se aleg cu rani la nivelul ochilor sau chiar cu ochiul scos).

Cu alte cuvinte acest caine este pregatit pentru o confruntare cu un inamic insa noi nu recomandam luptele intre caini sub nici o forma din doua motive: sunt imorale (nu stim cui ii poate face placere asa ceva) si ilegale.
Urechile cainelui Bull Terrier sunt mici, subtiri si apropiate. Prezinta un gat lung foarte musculos si umeri robusti. Blana este deasa, scurta, plata si dura la atingere. AKC recunoaste doua variante de culoare: alb si colorat. Bull Terrier-ul Alb este permis sa aiba marcaje albe pe cap, dar nu in alta parte a corpului. Cainii Bull Terrier colorati pot fi: negri, tigrati, negru-tigrat, rosu, cafeniu si tricolor cu marcaje albe.

Temperament: Desi in vremuri de demult aceasta rasa a fost un gladiator fioros, caracterul actual este ceva mai ponderat. Un Bull Terrier are un puternic efect preventiv si si-ar putea apara proprietarul fara probleme daca situatia ar cere-o. Acesti caini sunt distractivi, iubitori, activi, comici si nu in ultimul rand neinfricati. Cainele Bull Terrier este loial, politicos, obedient.  Ei devin cu timpul foarte atasati de proprietarul lor. Aceasta rasa de caini se integreaza foarte bine in familiile care au un stil de viata activ. Nu este recomandat sa fie lasat singur in casa timp de 8 ore pe zi. Recomandam sa i se imprime o educatie ferma deoarece pot deveni indisciplinati si incapatanati. In cazul in care acest caine nu primeste suficient de mult exercitiul fizic, poate deveni distructiv cu lucrurile din casa in felul acesta el incerca sa-si consume surplusul de energie. Uneori poate deveni agresiv cu alti masculi cu care vine in contact - pentru a preveni acest fapt dumneavoastra ca si proprietar si lider de haita trebuie sa fiti ferm in ceea ce-l priveste. Nu se recomanda ca acest caine sa traiasca in acelasi colectiv cu alte animale precum: hamsteri, porcusori de guineea, cobai, iepuri si chiar pisici.

Inaltime si Greutate: Bull Terrier Standard: nu exista limita de greutate insa trebuie sa fie extrem de bine proportionat - pentru aceasta recomandam exercitiile fizice zilnice. Inaltime: 51-61 cm in functie de sex si linia din care cainele provine.

Probleme de Sanatate: Predispus la dizlocarea rotulei, probleme cardiace, insuficienta renala, alergii cutanate cauzate de ectoparaziti. Literatura de specialitate straina precizeaza despre o anumita deficienta in zinc care in anumite circumstante poate duce chiar la moarte. Bull Terrier-ul Alb poate suferi de surditate daca poseda in genotip gena albino - sfat: cumparati de la firme cu experienta cum este si compania noastra pentru a evita o asemenea mare problema.
Un alt sfat important: Nu supraalimentati un Bull Terrier mai ales daca aceasta nu are unde sa arda surplusul de calorii.

Conditii de viata: Cainii din aceasta rasa pot trai foarte bine intr-un apartament de bloc cu conditia sa beneficieze de suficient de multa miscare. Ca si clima, acestia prefera temperaturile ceva mai ridicate din cauza blanii foarte scurte.

Exercitii Fizice: Asa cum am mai precizat in randurile de mai sus, rasa Bull Terrier are nevoie de miscare zilnica care sa includa obligatoriu si o plimbare principala de cativa kilometri. In cazul in care nu beneficiaza de suficienta miscare acestia au tendinta de a deveni supraponderali si lenesi.

Speranta de Viata: Aproximativ 10-12 ani.

Ingrijirea: Acestia sunt usor de ingrijit, o periere si o pieptanare ocazionala fiind suficienta. O manusa de cauciuc speciala este suficienta pentru a ingriji un Bull Terrier. Daca dv. considerati ca nu este suficient, va recomandam un trimer cu dinti scurti si desi care cu siguranta va elimina fara probleme parul mort sau desprins.

Originea Rasei: La inceputul anilor 1800 bulldogii incrucisati cu terrieri au foat foarte populari in randul populatiei. In jurul anilor 1830 luptele dintre bulldogi si tauri se bucurau de cea mai mare popularitate. Spre bucuria iubitorilor acestui "sport"  s-a decis crearea unei noi rase mai spintene, care sa atace cu mai mare usurinta si care sa stea mai bine pe picioare. Asadar s-a incrucisat Bulldog-ul cu Old English Terrier si cu Pointer Spaniol, rezultand rasa Bull Terrier de astazi. In 1860 varietatea alba a fost poreclita "White Cavalier", a fost selectionat de catre un comerciant de caini pe nume James Hinks si in curand a devenit un animal de companie la moda pentru nobilii acelor vremuri. Varietetea tigrata de Bull Terrier a fost obtinuta in urma incrucisarii cu rasa Stafforshire Tigrat. Rasa Bull Terrier Miniatural a fost creata ulterior din varietatea Standard cu scopul de a se incadra mai bine in pielea unui caine de companie.

Bull Terrier standard a fost recunoscut de catre AKC in anul 1885 iar Bull Terrier Miniatural a fost recunoscut mult mai tarziu, in anul 1991.


Bullmastiff



Tara de origine: Marea Britanie
Inaltime: M 63-68cm; F 62-67cm;
Greutate: M 50-60kg; F 42-58kg;

Culoarea: la rasa Bullmastiff orice nuanta de tigrat, galben-roscat sau rosu. Masca neagra pe bot este esentiala.

Comportament: activ, rezistent, loial stapanului.
Caracteristic rasei Bullmastiff este faptul ca musca doar in momentul cand a epuizat toate celelalte mijloace de atac sau aparare, dupa caz.

Bullmastiff-ul fiind un caine de dimensiuni apreciabile si cu un caracter aparte se va achizitiona doar de acea persoana care poate sa tina sub control un asemenea caine, care sa poata sa-l intretina, care detine un bun echilibru psihic, care detine suficiente cunstinte despre rasa.

In ceea ce priveste utilitatea unui Bullmastiff, acesta este un caine excelent pentru paza si protectie fiind utilizat si in politie sau armata.

Ca boli specifice pentru Bullmastiff trebuiesc mentionate obezitatea si displazia congenitala a soldului dar sitorsiunile de stomac care apar in urma unor salturi bruste peste obstacole inalte.


Cane Corso




Tip: molosoid

Talie: 62-68 cm pentru mascul, 58-64 cm pentru femela.

Greutate: 42-50 kg pentru mascul, 38-45 kg pentru femela.

Stopul: bine pronuntat.

Trufa: neagra si mare.

Culoarea: neagra, tigrata cu dungi negre pe fond aramiu, maro-roscat, mai rar gri inchis ca ardezia, cu pete sau fara pete albe.Cane Corso, la fel ca ceilalti molossoizi, este un caine robust si compact.Este inscris intr-un dreptunghi, are spinarea lata si musculoasa iar abdomenul sau nu este supt.

Capul: masiv, inscris intr-un patrat cu putin prognatism care este fiziologic la aceasta superba rasa.

Ochii: sunt de marime mijlocie, situati sub frunte, de culoare inchisa, nu trebuie sa se vada sclerotica, cu o privire eleganta, elocventa si nobila in acelasi timp.

Urechile: de marime mijlocie, triunghiulare, cu par scurt (urechile se vor cupa imediat ce veti cumpara cainele de la noi).
Are un par scurt, aderent, lucios si un strat subtire de puf care se ingroasa iarna.Cainii de culoare maro-roscat au o masca neagra care nu trebuie sa depaseasca linia ochilor.Se admit pete mici pe piept, pe varful degetelor, la exemplarele maro-roscat si pe linia nasului.

Coada: este asezata sus, groasa la baza si putin ascutita la varf, in repaus atarna, iar atunci cand cainele este activ, sta orizontal sau sta putin mai sus decat linia spinarii.Se cupeaza de regula la vertebra a a treia.Cane Corso are o origine foarte veche si se spune ca stramosul lui ar fi cainele Moloss al romanilor.Sunt experti care sustin ca ar fi existat doua varietati: una mare din care ar fi aparut Dogul de Napoli, si alta mica insa mai rapida, care ar fi stramosul cainelui Cane Corso.

Acest lucru reiese din sculpturile si picturile facute, iar Cane Corso este amintit inca din Evul Mediu.Era folosit pentru vanatoare si pentru paza cirezilor de animale. Rasa Cane Corso a fost folosit si la luptele cu caini.Este un caine curajos, perseverent si de mare nadejde pentru paza casei omului.Noi il recomandam pentru paza curtilor, iar daca folositi doua exemplare din aceasta rasa, ar fi greu de imaginat ca cineva ar atenta la proprietatea dumneavoastra. Cane Corso este un caine care impresioneaza foarte tare.In familie se comporta foarte bine, este afectuows si bland.Are nevoie de mult spatiu, este necesar sa traiasca alaturi de stapan.Este folosit pentru paza, aparare si companie.


Chow-Chow



TARA IN CARE ESTE INREGISTRAT: China

INALTIME: mascul 48 - 56 cm; femela 46 - 51 cm

GREUTATE: mascul 25 - 30 kg; femela 18 - 25 kg

CULOAREA PARULUI:
negru complet; roscat-albastrui-aramiu; alb sau crem.

UTILIZARE:

Excelent caine de insotire, un foarte bun paznic.

CARACTERISTICI:

Chow-Chow, impreuna cu Shar-Pei, un caine de lupta, ciudat ca infatisare, cu corpul plin de cute, veche rasa de origine chineza astazi aproape disparuta, sunt singurele rase de caini din lume cu limba de culoare albastru-violet. Chow-Chow se diferentiaza de ceilalti caini prin forma labelor membrelor din spate care sunt asemanatoare cu acelea ale pisicii -late si rotunde.

Este un caine de tipul spitz, de marime mijlocie, nobil, cu constitutie robusta, compacta, cu capul foarte puternic; craniul larg si plat, nasul intotdeauna negru, mare si lat, botul nu prea ascutit, potrivit de lung. Ochii sunt mici, migdalati, de culoare inchisa. Are o cuta verticala pe frunte. Urechile sunt mici, ascutite, usor rotunjite, purtate drept si prinse in fata, in dreptul ochilor.

Gatul este puternic, plin si putin curbat, trupul viguros, pieptul adanc si lat, spatele scurt, drept si puternic, salele solide. Picioarele din fata sunt perfect drepte, de lungime medie, cu o buna osatura; cele posterioare sunt musculoase si puternice, cu jaretul bine coborat si perfect drept. Coada este atasata sus si purtata rulat deasupra spatelui, acoperita cu un par bogat. Parul este abundent, des si drept, cu puf moale si lucios. Are o coama bogata, blana foarte frumoasa, stufoasa. Exista si o varietate de Chow-Chow, numit Smooth Chow, cu par scurt. Este mai putin raspandit.

ORIGINE:

Acest caine descinde din lupul Nordului si apartine familiei Spitzilor. Este o rasa veche chinezeasca, cunoscuta de peste 2000 de ani, fapt dovedit de basoreliefurile chinezesti care prezinta scene de vanatoare cu acesti caini. Chow Chow traia in temple si era investit cu misiuni religioase, pentru alungarea spiritelor rele. Carausii chinezi il foloseau la paza slepurilor si a carutelor.

Numerosi chinezi faceau comert cu blana lui bogata, pe care o vindeau pe pietele europene, sub diferite denumiri fanteziste, iar carnea o consumau, fiind considerata o delicatesa. In Europa a aparut in anul 1880, in Anglia, unde a fost apoi crescut si selectionat, devenind repede un caine de lux foarte apreciat in intreaga Europa cat si in S.U.A.

TEMPERAMENT:

Chow-Chow este un caine nu prea sociabil, demn, care aminteste, prin comportarea lui, de un mandarin chinez. Este devotat stapanului si agresiv cu strainii.

UTILIZARE:

Excelent caine de insotire, un foarte bun paznic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu